top of page

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö oli kumppanuusorganisaationa kolmivuotisessa SAAVA-hankkeessa (2021–2024). SAAVA oli Suomen Palliatiivisen Hoidon Yhdistyksen hallinnoima STEA-rahoitteinen saattohoidon vapaaehtoistoiminnan yhteiskehittämishanke, jossa valtakunnallinen yhteistyö- ja asiantuntijaverkosto oli kehittämässä saattohoidon vapaaehtoisten koulutukseen yhtenäistä rakennetta ja toimintamallia.

 

Hankkeen valtakunnallisia kumppaneita olivat Syöpäjärjestöt, Terhokoti, Pirkanmaan hoitokoti, Koivikko-koti, Opintokeskus Sivis ja Kirkkohallitus. Turun alueelliseen verkostoon kuuluivat Lounais-Suomen Saattohoitosäätiö, Lounais-Suomen Syöpäyhdistys, Varsinais-Suomen hyvinvointialue, TYKS Palliatiivinen keskus sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

 

Saattohoidon vapaaehtoistoimintaa kehitettiin hankkeen aikana kolmella pilottialueella Tampereella, Rovaniemellä ja Turussa. Hankkeen aikana Turussa aloitettiin saattohoidon vapaaehtoisten kouluttaminen verkostoyhteistyön avulla.

Lounais-Suomen Saattohoitosäätiöllä oli SAAVA-hankkeessa tärkeä rooli Turun aluekoordinaattorin työnantajatahona. Hankkeen päätyttyä saattohoidon vapaaehtoistoiminnan kehittämistyö on jatkunut keskeytyksettä Lounais-Suomen Saattohoitosäätiön mahdollistaessa aluekoordinaattorin työsuhteen jatkon.

 

Turussa järjestetään säännöllisesti saattohoidon vapaaehtoistoiminnan koulutuksia uusille vapaaehtoisille sekä tarjotaan lisäkoulutusta kokeneille vapaaehtoisille. Lisäksi kootaan saattohoidon vapaaehtoisina toimivia yhteen erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien avulla. Toimintaa pyritään jalkauttamaan uusiin yksiköihin ja samalla kehitetään myös uusia sujuvampia toimintamalleja jo mukana olevien yksiköiden avuksi. Tällä hetkellä saattohoidon vapaaehtoiset toimivat Karinakodissa, Kaskenlinnan sairaalan palliatiivisella- ja saattohoidon tukiosastolla, hoivakodeissa sekä kotisairaalan kautta kotona. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa vapaaehtoistoiminta on luonteva osa yhä useamman saattohoitoa tarjoavan yksikön toimintakulttuuria.

 

Aluekoordinaattori on Turun lisäksi myös muita Lounais-Suomen alueen toimijoita varten. Jos omalla alueella tai omassa yksikössä on halua aloittaa saattohoidon vapaaehtoistoiminta, aluekoordinaattori voi tulla kertomaan toiminnan eri muodoista ja jakamaan SAAVA-hankkeessa tuotettuja materiaaleja sekä ohjeita. Myös erilaisissa pulmatilanteissa voidaan yhdessä etsiä ratkaisuja ja kehittää toimintaa.

Saattohoidon vapaaehtoistoiminta

Saattohoidon vapaaehtoisten koulutus

Saattohoidon vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille järjestetään syksyllä koulutus, josta pidetään infotilaisuus Kaskenlinnan sairaalan (Vähäheikkiläntie 3, Turku) luentosalissa tiistaina 13.8.2024 klo 17.00–18.30.

 

Varsinainen koulutus koostuu kuudesta koulutuspäivästä, jotka pidetään Meri-Karinan hyvinvointikeskuksessa (Seiskarinkatu 35, Turku) syys- ja lokakuussa. Koulutuspäivät näet alta.

 

Ilmoittaudu koulutukseen aluekoordinaattori Maarit Lehtiselle 1.9. mennessä: maarit.lehtinen@lssy.fi

tai 044 491 5416

 

Infotilaisuus ja koulutus ovat maksuttomia. Koulutuksessa on yhdistettynä SAAVA-peruskoulutus ja syventävä koulutus, joka perustuu vapaaehtoisen valitsemaan kohteeseen, jossa hän haluaa toimia vapaaehtoisena.

 

Koulutuspäivät

Lauantai 28.9. klo 10.00–16.00

Tiistai 1.10. klo 16.30–19.30

Tiistai 8.10. klo 16.30–19.00

Torstai 10.10. klo 16.30–19.00

Tiistai 19.11. klo 16.30–19.30

Tiistai 26.11. klo 16.30–19.30

 

 

Saattohoidon vapaaehtoistoiminnan aluekoordinaattori

Maarit Lehtinen

maarit.lehtinen@lssy.fi

044 491 5416

Koulutus
bottom of page